keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Rokotusta ja joulun odotusta

 En muista, 

milloin viimeksi olen nauranut vatsalihakseni kipeiksi,

milloin tuntenut loputonta riemua,

pisaroinut iloa ympärilleni.

En muista, 

milloin olen haaveillut jostakin, 

tuntenut kaipuuta johonkin, 

unelmoinut hattaroita pääni päälle. 

Toivonut minä olen, 

toivonut löytäväni säikeen onnesta,

osan nuoruuden huumasta ja elämän kepeydestä, 

että jaksaisin kulkea tämän kipeän yli. 


22.11 oli jälleen sydänkontrolli Meilahdessa. Tuolloin sydän oli hyvässä kunnossa ja päästiin vähentämään kortisoni annostusta 20 mg:sta 10 mg:n. Ajatukseni olivat jo kovasti jouluisissa tunnelmissa ja odotin, että saadaan viettää joulu perheen kesken. Ajattelin, että olisin tuolloin jo paremmassa kunnossa ja toivoin kortisoni vähennyksen vaikuttavan vointiini positiivisesti, kun sen aiheuttamat haittavaikutukset vähenisivät. Ja niitä haittavaikutuksiahan sillä kortisonilla on runsaasti. Minulla esimerkiksi jatkui edelleenkin käsien vapina niin, että hampaiden pesu oli haasteellista ja kirjoituksesta ei tullut juuri mitään. Muista oireistani en tiennyt olivatko ne kortisonin aiheuttamia vai hitaasta toipumisesta johtuvia. 

Marraskuun lopulla minulle laitettiin influenssarokote dialyysissa ja aluksi oli tarkoitus laittaa samalla kertaa koronarokote. Pyysin kuitenkin, että laitetaan ne viikon välein, jos rokotteesta tulee  sivuoireita niin tietää kummasta ne on tullut. Sain rokotteen torstaina ja perjantaina iltasella minulle nousi kova kuume, lauantaina oksensin ja ripuloin ja kuume jatkui edelleen. Maanantaina dialyysissa tärisin horkassa ja lääkäri kävi tarkistamassa vointiani. Hän määräsi minulle verikokeita, kuutamokuvan ja keuhkokuvan otettavaksi. Kuutamokuva on röntgenkuva, joka otetaan suu auki kasvojen alueelta. Sillä tarkistetaan poskionteloiden mahdollinen tulehdus. Verikokeissa tulehdusarvot olivat koholla ja minulle aloitettiin antibiootti suonensisäisesti. Jouduin jäämään sairaalaan osastolle tarkkailuun. Tällä kertaa sain jäädä oman paikkakunnan sairaalaan, mikä helpotti oloani. Osastolle joutumisesta oli tullut minulle vaikeaa ja olin kuin pieni lapsi, joka ikävöi jo lähtiessään. Nyt osastolla oli hoitajana tuttu ihminen ja sekin toi helpotusta olooni. Pyynnöstäni pääsin jo yhden yön seurannan jälkeen kotiin ja suonensisäinen antibiootti vaihdettiin tablettimuotoiseen. 

Minua huoletti, että sainko rokotteesta taudin tai jonkin pöpön, joka nyt vaikuttaisi sydämeeni. Hyljinnänestolääkkeet vaikuttavat vastustuskykyä heikentävästi ja riski saada vakavampi tauti on suurentunut. Ensimmäisen vuoden aikana riski on suurempi ja täytyy monissa asioissa noudattaa tavallista suurempaa varovaisuutta. Viikon päästä dialyysissa otetuissa kontrolliverikokeissa kalium ja hemoglobiini olivat matalalla. Lisäksi sytomegalovirus arvo oli koholla ja tähän aloitettiin myöhemmin Valcyte lääkitys. Sytomegalovirus kuuluu herpesvirusten ryhmään ja suurin osa suomalaisista saa sen elinaikanaan. Tartunnan jälkeen se jää elimistöön uinuvaksi ja voi myöhemmin aktivoitua aiheuttaen taudin. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00609 Tauti kuitenkin meni ohitse nopeasti. Tämmöisellä vajaakuntoisella se kuitenkin aiheuttaa sen, että vointi menee helposti huonommaksi lyhyelläkin sairastamisella kuin terveellä ihmisellä ja palautuminen on hidasta.

Vihdoinkin 9.12 päästiin harventamaan dialyyseja kertaan viikossa. Fysioterapiat olivat koko syksyn menneet osaltani huonosti alhaisista rauta-arvoista johtuvan heikon olon vuoksi ja vielä sitten tuli rokotteesta se kuumeilu. Koronarokotuksen sain ennen joulua ja selvisin ilman sivuvaikutuksia siitä. Jännityksellä odotimme kaikki, saammeko viettää yhteistä joulua koronan tai jonkin muun virusinfektion vuoksi. Näitä oli runsaasti liikkeellä ja lastenlapset olivat päiväkoti- ja kouluikäisiä, jolloin taudit leviää helpommin. 

Oli kuitenkin ihanaa tunnelmoida joulua ja adventtikalenterit ja kalenteripaketit saatiin kaikille toimitettua. Tämä kalenteripaketti juttu on ollut meillä jo ainakin vuodesta 2017. Jännityksellä odottelin videoita pakettien avaamisesta. Osa oli nähnyt vaivaa videoiden muokkaamisessa ja atk-osaajat suorastaan loistivat videoillaan. Jos videoa ei alkanut kuulua, niin whatsappi lauloi kyselyjä, että missä viipyy. Tuona jouluna vävypoika osti minulle lahjan ja sain pitkään toivomani Marimekon meikkipussukan ja kynttilän. Tuo meikkipussukka on sen jälkeen kulkenut jokaisella Meilahden kontrollikäynnillä mukanani.




 
 
 
Tässä yksi kalenteripaketin sisältö

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi

Illalla, kun viimeiset auringonsäteet valaisevat pihapolkuani, näen keijujen tanssivan pensaiden oksilla,  heinäsirkat vinguttavat viulujaan...