tiistai 27. kesäkuuta 2023

Syksy etenee, leikkaus lähenee

 Tunteellisimmat runot syntyvät

suuresta ilosta

tai raskaasta kärsimyksestä.

Tasaisesta elämästä on vaikea synnyttää 

koskettavia sanoja 

tai riimitellä riemullisia säkeitä.

Tasainen elämä tuottaa tasapaksua ajatusta,

ilman nousuja ja laskuja.

Ei tarvitse miettiä menneitä, 

ei pelätä tulevaa,

 vain elää, elää ja luottaa,

 että huominen päivä on 

edellisten kaltainen. 

 



 

Kilpirauhasten poisto sovittiin marraskuulle. Päätin nauttia elämästä niillä voimavaroilla, joita olin kerryttänyt toipumisen aikana. Tavoitteenani oli ollut päästä kesällä hillasuolle, syksyllä puolukkaan ja talvella hiihtämään. Toki tanssikurssitkin olivat olleet haaveissani. Elokuun lopulla päätin sitten lähteä kokeilemaan ystäväni kanssa yksin tanssia ja laji taisi olla cha cha. Olin aivan hukassa kuvioiden kanssa ja puolen tunnin jälkeen piti sitten huimaamisen vuoksi luovuttaa. Mutta olin kuitenkin kokeillut. Hillasuolle en päässyt, koska vointini ei sitä vielä sallinut. Mutta syksyllä päätin lähteä puolisoni kanssa poimimaan puolukoita. Tavoite saalis oli 1 litra. Meillä on puolukka paikka sellaisessa rinteessä, josta on helppo poimia. Minulta se kyllä vaati voimia ja välillä jouduin istahtamaan kivelle tai nojailemaan puuhun ja vetämään happea. Sain kuitenkin ajan kanssa kerättyä 2 litran ämpäriä puolukoita ja olin siitä erittäin tyytyväinen. Yksi parhaimpia herkkujani on isot puolukat suoraan metsästä poimittuna. Niitä napsii, kuin irtokarkkia. Käsi käy kupissa niin, ettei huomaakkaan.

 


Elokuun alussa meillä oli sydän- ja keuhkosiirrokkaiden vertaistapaaminen Posiolla lomakeskus Himmerkissä. (Tämä ei ole maksullinen mainos, niinkuin ei mikään muukaan tässä blogissa.) Lomakeskus sijaitsee Posiolla Kitkajärven rannalla ja siihen kuuluu mm. perinteisiä kelomökkejä, hulppeita rantahuviloita, saunatupa ja Himmerkin sviitti sekä erittäin kauniit maisemat. Pääsimme yöpymään sviittiin teams kokoontumisista tutun porukan kanssa ja tapasimme osan kanssa livenä ensikertaa, mutta oli kuin olisimme jo pitkään tunteneet toisemme. Vertaistapaamiset ovat voimaannuttavia tapahtumia, joissa saman asian läpikäyneet pääsevät vaihtamaan kuulumisia ja kokemuksia. Olimme valmiin ruoan äärellä ja erilaiset tehtävät ja luennot tutustuttivat meitä toisiimme. 

Luennon yhteydessä tuli myös uutta asiaa, kuten se, että sydämensiirron yhteydessä joudutaan katkaisemaan vagushermo, joka vaikuttaa meillä kaikilla niin moniin asioihin. Vagushermo eli kiertäjähermo on ihmisen pisin aivohermo. Se alkaa aivorungosta ja kiertää kaikkien terveytemme kannalta tärkeimpien elimien kautta. Siitä en ole vielä tietoinen, että katkaistaanko vagushermosta ainoastaan sydämeen menevä hermotus vaiko kokonaan. Meillä se kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi liikunnan jälkeiseen palautumiseen hidastavasti.

 


 

Syksy eteni entiseen tapaan terveyteni kannalta. Jatkuvat kivut ja yskä vaivasivat. Perheessä oli tullut uutisia uusista lastenlapsista ja vauhtia piisasi, kuten isossa perheessä tuppaa olemaan. Ei ehtinyt paljon miettiä tulevaa toimenpidettä. Ja toisaalta sitä odotti, että olisi pian ohi ja toisi helpotusta elämään. Toki leikkauksen riskit jännittivät. Lokakuun lopulla muuta ajateltavaa toi lähestyvä joulun odotus. Ajattelin, että kunhan olen kotona toipumassa leikkauksesta, niin voin hyvillä mielin istua katsomassa jouluohjelmia ja kuunnella joulumusiikkia. Lopulta se päivä koitti ja lähdettiin taas puolison kanssa isolle kirkolle. Oli tullut meille tutuksi tuo reitti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Matkakuumetta

Minä kurkoitin tähtiin, unelmoin suuria, olin elämäni prinsessa, joka uskoi onnellisiin loppuihin. Jossakin etsii prinssi prinsessaansa  ant...