lauantai 18. maaliskuuta 2023

Autolla ajetaan varovarovasti, ambulanssilla OYS:n

 

Kuva: Pixabay

 Edellisessä postauksessa kerroin, että jouduin lähtemään hengenahdistuksen vuoksi päivystykseen ja sieltä sitten ambulanssilla OYS:n. En edelleenkään osannut pelätä, enkä arvannut mitä on vielä edessä, vaikka ambulanssin hoitajan ilmeestä ja puheista huomasin, että kaikki ei ole kohdallaan. Hän ihmetteli verenpainemittarin ja sydänmonitorin mittauksia, mutta epäili niiden toimivuutta.

Lähtiessä otetuissa verikokeissa oli maksa-arvot koholla. OYS:ssa vahvistettiin kammiotakykardia ja jouduin Sydänteholle eli ICCU:lle. Yöllä lääkäri kävi yrittämässä kääntää rytmiä tahdistimen ylitahdistuksella, mutta rytmi ei kääntynyt. Seuraavana päivänä rytmiä yritettiin kääntää ablaatiohoidolla. Ablaatiohoidossa puututaan sydämen sähköiseen toimintaan.  "Ablaatiokatetri viedään verisuonen kautta sydämen sisälle rytmihäiriötä tuottavaan kohtaan ja siihen kohdistetaan radiotaajuista sähkövirtaa. Se tuhoaa rytmihäiriöpesäkkeen ja estää lisälyönnit ja takykardian. Terveen sydämen kammiotakykardian ja kammiolisälyöntien hoitokohde on yleensä oikean kammion yläosassa. Muita tavallisia paikkoja ovat muun muassa vasemman kammion yläosa, aortan tyvi ja johtaratajärjestelmän seutu." Lainaus: https://www.terveyskyla.fi/sydansairaudet/toimenpiteet/rytmih%C3%A4iri%C3%B6n-hoito/rakenteellisesti-terveen-syd%C3%A4men-kammiolis%C3%A4ly%C3%B6ntien-tai-kammiotakykardian-katetrihoito/rakenteellisesti-terveen-syd%C3%A4men-kammiolis%C3%A4ly%C3%B6ntien-tai-kammiotakykardian-katetrihoidon-kulku

Minulla sydämen ongelmat olivat pääasiassa oikealla puolella, mutta sydän ei todellakaan ollut terve. Samalla kerralla, kun tehtiin ablaatio, otettiin myös koepalat eli biopsiat sydämestä. 

 

Ja minullahan nämä toimenpiteet eivät oikein suju ongelmitta, niin ei tämäkään. Toimenpiteen jälkeen osastolla menin pahoinvoivaksi ja hikoilevaksi. Minut kiidätettiin samantien takaisin leikkaussaliin. Muistan, miten ystävällisiä kaikki siellä olivat. Kiireen keskelläkin he esittäytyivät minulle ja rauhoittivat tilannetta. Minulle oli kehittynyt nopeasti tamponaatiotilanne eli sydänpussiin oli vuotanut verta tai nestettä ja tämä on hengenvaarallinen tilanne, koska sydän ei tällöin pumppaa normaalisti. Sydämeen laitettiin perikardiumdreeni, jonka kautta poistettiin kertynyttä nestettä. Dreeni poistettiin seuraavana päivänä

Vieläkään ei otetuissa biopsioissa näkynyt sarkoidossisoluja, mutta muiden löydösten perusteella sitä pidettiin diagnoosina. Minulla oli edelleen lyhytkestoisia VT-pyrähdyksiä. VT = kammiotakykardia (ventrikulaarinen takykardia ) on vakava rytmihäiriö, joka saa alkunsa kammiolihaksistosta. Yleensä taustalla on vaikea sydänlihasvaurio, kuten kardiomyopatia, sydäninfarkti, iskemia tai myokardiitti. Lähde :Rytmihäiriöiden tunnistaminen ja niihin reagointi – Posteri sydän- ja rintaelinkirurgian osaston hoitohenkilökunnalle, kirjoittanut Saara Savonsalmi, Emma Tuomela 24.10.2018.

Näihin rytmihäiriöihin aloitettiin Cordarone lääkitys, joka kuuluu WHO:n laatimaan tärkeimpien lääkeaineiden luetteloon ja on tehokkain rytmihäiriölääke. Cordarone-tabletteja saa käyttää vain vaikeissa sydämen rytmihäiriöissä erikoislääkärin määräyksestä. Tämä lääke oli minun painajainen kirjaimellisesti. Sen sivuoireet ovat paljon ikävemmät kuin kortisonin. Duodecim Terveykirjaston mukaan yleisimmät haittavaikutukset ovat ohimenevät muutokset näkökyvyssä, makuaistin muutokset, mahavaivat ja valoherkkyys. Lisäksi voi esiintyä muutoksia sydämen, maksan, keuhkojen ja kilpirauhasen toiminnassa, vapinaa, painajaisia, iho-oireita, uni-häiriöitä ja sukupuolivietin heikentymistä. Tämän lääkkeen käytön aikana iho tulee suojata auringonvalolta ja käyttää tehokasta suojavoidetta. Yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa voi olla, mutta lääkkeen määräävä lääkäri katsoo mahdolliset yhteisvaikutukset ennen lääkkeen aloitusta. Iho tulee suojata auringonvalolta ja käyttää tehokasta suojavoidetta. Lähde:  https://www.terveyskirjasto.fi/far04244

 Minulle tämä lääke aiheutti mm. painajaisia, kuulo herkistyi ja ruoka ei maistunut. Olin kahdenhengen huoneessa ja otin päiväunet. Heräsin siihen, kun joku huusi valtavan kovalla äänellä, pelasta pörriäinen. Naapuri katsoi televisiota ja sieltä tuli juuri tämä mainos. Säikähdin valtavasti isoa ääntä, vaikka ääni ei ollutkaan oikeasti isolla. Tämän jälkeen en ole saattanut katsoa mainosta ja minua alkaa ahdistaa, kun kuulenkin lauseen, pelasta pörriäinen. En muutenkaan kokenut oloani normaaliksi tämän lääkkeen aikana.

Huhtikuun viimeisenä päivänä minulle vaihdettiin rytmihäiriötahdistin iskeväksi tahdistimeksi.  Ja tämä se vasta oli jännittävä toimenpide. Kuten aiemmin kerroin, tahdistimen asennus kestää noin tunnin, erikoistahdistimien asennus vähän enemmänkin. Minulla tämä toimenpide kesti pitkään, koska johtoja ei saatu pysymään paikoillaan ja joissakin kohti johdot eivät tahdistaneet ilmeisesti arpikudoksen vuoksi. Toimenpiteen aikana jouduttiin verenvuodon vuoksi pyytämään lisää harsotaitoksia ja polttelemaan suonia. Polttolaite kuitenkin oikkuili eikä suostunut toimimaan. Pyydettiin toinen polttolaite ja tämänkin kanssa oli vaikeuksia. Annoin lääkärille ohjeita, että kannattaa välillä kokonaan sammuttaa laite, niin voi sen jälkeen alkaa toimimaan. Haavaa ommeltaessa katkesi neula ja sitä kuvannettiin läpivalaisulla, että saatiin neulan kärki poistettua. Tahdistin laitettiin ihonsisälle TYRX-antibioottikuoressa. Toimenpiteen jälkeen lääkäri oli aivan uupunut ja ihmetteli, miten saatoin olla niin rauhallinen vaikeuksista huolimatta ja annat vielä hyviä hoito-ohjeitakin heille. No mitäpä siinä muutakaan saattoi olla kuin rauhassa paikallaan. Ja minullahan oli käytössä se kikka, että kävin läpi läheisiäni. Saa käyttää, se oikeasti auttaa.

Muutaman päivän kuluttua soittivat minulle tahdistinpolilta, että pitää mennä siellä käymään, kun yksi johdoista ei toimi. Tämä näkyi etäseurannassa. Tästä ei kuitenkaan ollut minulle haittaa, koska johto oli muutenkin periaatteessa ylimääräinen hienous, mutta kohdallani se nyt ei toiminut. Pääasia tarpeelliset johdot pelittivät. Kotiutuessani osastolta minulla oli jo 12 lääkettä käytössä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi

Illalla, kun viimeiset auringonsäteet valaisevat pihapolkuani, näen keijujen tanssivan pensaiden oksilla,  heinäsirkat vinguttavat viulujaan...