lauantai 24. helmikuuta 2024

Pelekäätkö sinä hammaslääkäriä

 

 

Hymyä huuleen 😁

 Pelekäätkö sinä hammaslääkäriä? Minä pelekään ja jännitän joka kerta. Kuten viime vuosina on tutkittu, niin hampaista voi lähteä bakteeri sydämeen, aiheuttaa ongelmia sydämelle ja johtaa jopa  kuolemaan. Siksi meiltä sydän siirrokkailta tarkistetaan hampaat säännöllisesti. Joiltakin kerran vuodessa ja osalta puoli vuosittain, kuten minulta. Aina tunti ennen toimenpiteitä, kuten hammaskiven poistoa, pitää ottaa tuhti annos antibioottia tulehduksen ennaltaehkäisemiseksi. Puhutaan antibioottiprofylaxiasta. 

Kuulun siihen ikäluokkaan, joka sai hammasharjan vasta koulusta. Kun vuonna 1972 tuli kansanterveyslaki voimaan aloitettiin todenteolla terveysvalistuksia mm. suuhygienian hoidosta. Vaikka silloin ei ehkä nuin hienoa sanaa ollut käytössä kuin hygienia. Puhuttiin hampaiden pesun tärkeydestä. Lähdin juuri samana vuonna kouluun ensimmäiselle luokalle.

Kasvoin isossa perheessä nuorimmaisena ja isäni kuoli ollessani 4 vuotias. Eipä siinä äiti tai kukaan muukaan ehtinyt tai jaksanut kannustaa saatikka kiinnittää hampaiden pesuun huomiota. Koulussa sitten aloitettiin hampaiden fluoraukset kerran viikossa. Se oli hauskaa hommaa. Kaikki oppilaat oltiin koulun käytävällä, missä oli joka luokanoven vieressä lavuaari. Johtajaopettaja jakoi meille kirkkaasta litran pullosta fluorin purskuteltavaksi suuhun. Siinä me nassikat purskuttelimme ja yritimme pidättää naurua. Hyvällä tuulella ollessaan opettaja yritti vielä meitä naurattaakin.

Vähän ylemmällä luokalla ollessani, hammashoitaja kävi koululla ja valistettuaan meitä hampaiden hyvästä harjauksesta, hän antoi meille violetit purutabletit pureskeltavaksi. Näiden avulla näimme itsekin, kuinka hyvin hampaat tuli harjattua. Se violetti väri jäi hampaissa niihin kohtiin, joita ei oltu kunnolla pesty. 

Valistus puri ainakin omalla kohdallani niin hyvin, että siitä alkaen olen pessyt hampaat aamuin illoin. Tästäkin huolimatta sokeri-/karkkihiiri luonteellani olen onnistunut saamaan reikiä hampaisiini. Lasteni hampaita jynssäsin pitkään ja muistan, kun itkin lapseni ensimmäistä reikää hampaassa vaikka hän oli jo koululainen. Silti tunsin syyllisyyttä, etten ollut tehnyt tarpeeksi hyvää työtä hampaiden kanssa.

Sokerihiiren herkkuja

 

Viime syksystä alkaen, minulla on ulkoilun jälkeen alkanut vihloa ja pakottaa suun seutua ja hampaita. Se alkaa heti kohta, kun tulen sisälle ja kestää noin tunnin. Usein pitää ottaa särkylääke tuohon kipuun. Ja ainoa kipulääke, jota voin käyttää on panadol. Useampaan kertaan on hampaat tutkittu ja kuvattukin, eikä syytä löydy. Kävin jälleen pari viikkoa sitten hammaslääkärillä ja sain lähetteen vähän tarkempaan röntgen tutkimukseen, mutta tuloksia ei ole vielä soitettu. Niitä odotellessa täytyy vain kerätä kärsivällisyyttä ja napsia panadolia.

Ulkona on nyt keväiset säät, joten mukavia ulkoilukelejä ja aurinkoa päiviinne. 


1 kommentti:

  1. Hei, itseltäni leikattiin kilpirauhassyöpä ( poistettiin koko kilpirauhanen) reilu vuosi sitten.
    Lueskelen kirjoituksiasi mielenkiinnolla. Samanlainen hammasongelma myös minulla. Viime käynnillä vaihdettiin muoviseen iso amalgamipaikka, juurikin tuon kylmän johtamisen vuoksi. Mitään muuta syytä ei löytynyt. Tilanne rauhoittui ainakin toistaiseksi, jäljellä vielä toinen amalgami. Ymmärtääkseni amalgamit piti poistaa vuoden -23 loppuun, vaan eipä se näyttänyt toteutuvan. Hammashoidossa julkisella ei hoideta kuin akuutit, vanhojen paikkojen vaihtoon ei ryhdytä, ellei ole jatkuvaa kipua. Vaikka hammas kylmäoireileisi. Kolmannella akuutti käynnillä vasta vaihdettiin tuo yksi. Eläkeläiset priorisoidaan hoitojonoista pois.

    VastaaPoista

Matkakuumetta

Minä kurkoitin tähtiin, unelmoin suuria, olin elämäni prinsessa, joka uskoi onnellisiin loppuihin. Jossakin etsii prinssi prinsessaansa  ant...